Haber

İsveç’in NATO üyeliği TBMM’nin gündem yoğunluğuna göre işlenecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç’in NATO’ya Katılım Protokolünü imzaladı. İrtibat Başkanlığı dün akşam yaptığı paylaşımda, İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanarak TBMM’ye gönderildiğini duyurdu.

Şimdi TBMM’de üyelik protokolünü iki aşamalı bir süreç bekliyor. Protokol öncelikle TBMM Başkanlığı tarafından yasa tasarısına dönüştürülecek. Bu teklif Dışişleri Komisyonu’na sunulacak. Böylece yasa teklifine dönüşen protokolün Meclis’teki ilk durağı Dışişleri Komisyonu olacak. Teklifin kapsamlı bir şekilde milletvekillerine sunumu Dışişleri Bakanlığı tarafından kurulda yapılacak. Öneriniz komitenin ardından Genel Kurul’da görüşülecek. Teklifin resmileşebilmesi için Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanması gerekiyor.

Erdoğan: Karar TBMM’nindir

Cumhurbaşkanı Erdoğan önceki açıklamasında “Bildiğiniz gibi Amerika’nın bir parlamentosu var. bizim de parlamentomuz var . Bizim parlamentomuzun içinde de bir yapı var. Cumhur İttifakı olarak bizim de bir yapımız var. Halk İttifakı Elbette kendi aramızda tartışacağız. Buna göre biz de bu arada parlamentoya başvurumuzu yapacağız ve parlamentomuzun belirlediği takvimi takip edeceğiz.”Kararın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verileceğini belirtti.

Bahçeli: Bu şartlarda ‘evet’ diyemeyiz

MHP Lideri Devlet Bahçeli, eylül ayında yapılan MHP Merkez Yönetim Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamalarda İsveç’in NATO üyeliği Bu koşullar altında Milliyetçi Hareket Partisi’nin olumlu bakış açısı işin doğasına tamamen aykırıdır. Türkiye Cumhuriyeti tam bağımsızdır. “Cumhuriyetin yeni yüzyılında iç ve dış tüm yüklerden kurtulmak milli hedefimizdir.”İfadelerini kullandı.

Teklifin gündeme gelmesi İsveç’in tutumuna bağlı

TBMM Dışişleri Komisyonu önünde belgelerin yığıldığını belirten Meclis kaynakları, öncelikli değerlendirmeyi İsveç için yapacaklarını söyledi. Türkiye’ye olan taahhütlerini defalarca ihlal eden İsveç, NATO’ya katılımKanunun 2024 yılına kadar gündeme getirilmesinin zor olduğu belirtiliyor.

Bütçe çalışmalarına perşembe günü Meclis’te başlanması planlanıyor. AK PartiKaynaklar, teklifin parlamento gündemine hemen gelmeyeceğini ve İsveç’in tutumunun takip edileceğini belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu